christmas-dogs-pics

Veseli december tudi za naše štirinožne prijatelje

christmas-dogs-picsLeto je spet naokoli in pred nami je čas, ki se ga vsi veselimo, ob tem pa pogosto pozabimo na naše štirinožne prijatelje, ki jim prav zimski meseci lahko povzročajo veliko preglavic. Nizke temperature, sneg, številna praznovanja in uporaba pirotehničnih sredstev so le nekateri vzroki za njihovo slabo počutje. Z upoštevanjem nekaj nasvetov jim lahko to obdobje naredimo manj stresno.

 

 

  • NEGA TAČK, NIZKE TEMPERATURE

Vsi lastniki psov se pozimi na sprehodih srečamo s soljo na cestah in pločnikih. Sol je za pasje tačke škodljiva, saj draži kožo, povzroča razjede in s tem bolečine, lahko pa privede tudi do vnetja kože. Kužki si začnejo tačke intenzivno lizati in gristi, kar stanje še poslabša. Da se izognemo nepotrebnemu draženju tačk, blazinice pred vsakim sprehodom namažemo s sredstvi za zaščito blazinic. Po sprehodu tačke speremo z vodo in jih ponovno namažemo z zaščitnim mazilom.

Če kuža ne živi z nami v hiši, poskrbimo, da ima bivalni prostor dobro toplotno izoliran, brez prepiha, ležišče pa naj bo pokrito s slamo in/ali toplo odejo. Ne pozabimo na vodo, ki lahko ob nizkih temperaturah hitro zmrzne.  Zato večkrat na dan preverimo stanje v posodi.

Za ohranjanje telesne temperature štirinožni prijatelji pozimi porabijo več energije, zato potrebujejo bolj kalorično hrano. Pri zelo nizkih temperaturah pa omogočimo živalim bivanje v toplejših prostorih.

 

  • STRUPENA HRANA IN RASTLINE

V prazničnem času, ko so mize polne dobrot, radi popustimo svojim štirinožcem in jim ponudimo kakšen priboljšek z mize, pri tem pa se ne zavedamo, da je lahko le ta za njih strupen.

Najpogostejša strupena ”praznična” hrana in rastline so:

  • Hrana: čokolada, xylitol (npr. čigumiji), rozine, alkohol, česen, čebula
  • Rastline: bodika, lilija, omela, božična zvezda
  • antifriz                                             pes in čokolada

 Znaki zastrupitve so različni in se pokažejo različno dolgo po zaužitju strupenih substanc. Če opazimo, da je naša žival zaužila katero od teh stvari, moramo takoj poklicati  veterinarja!

 

  • PRAZNOVANJA, POKANJE, OGNJEMET

V božično  novoletnem času so naši štirinožci izpostavljeni hudemu stresu zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. V tem obdobju se poveča število izgubljenih psov. Tudi dobro vzgojen pes se lahko ob glasnem poku močno prestraši, zbeži v neznano in se ne odzove na klic lastnika. Zato bodimo posebno pazljivi in imejmo svojega psa ves čas na povodcu.

Najpogostejši znaki stresa pri psih so tresenje, skrivanje, slinjenje, zehanje, izguba apetita, cviljenje, lajanje. Ne pozabimo na muce, ki pa se v strahu najraje skrijejo. mucke

Zato je pomembno, da v času pokanja poskrbimo za varen, zvočno najbolj izoliran prostor v hiši, kjer se naše živali počutijo najbolj varne. Priporočljivo je tudi spustiti rolete, prižgati radio ali televizijo. Živali ob pokanju ne smemo tolažiti, saj s tem samo nagrajujemo njihovo vedenje. Ostanemo mirni, psu ali muci lahko poskusimo preusmeriti pozornost npr. z igro, trikci, priboljškom ipd.

Stres pa lahko pri naših ljubljenčkih omilimo tudi z dajanjem različnih pripravkov proti stresu. Na voljo so naravna sredstva v različnih oblikah. Poznamo sintetične feromone, ki se lahko dobijo v obliki spreja, ovratnic ali električnega razpršilca in niso škodljivi za ljudi. Feromoni so naravne substance, ki jih oddaja mama svojim mladičkom, da se ti počutijo varne in zadovoljne.  Sintetični feromoni tako preprečujejo strah in tesnobo, lahko  se uporabljajo dolgoročno, npr. ves mesec.

Na voljo so tudi različne  pomirjevalne paste  ali tablete, ki vsebujejo naravne pomirjevalne učinkovine (npr. baldrijan, triptofan, hmelj itd.).  Da dosežemo pravi učinek teh preparatov, jih je priporočljivo začeti dajati že v začetku decembra.

Pri hujših oblikah stresa in strahu  so na voljo tudi številna pomirjevala, ki imajo močnejši učinek in  našemu štirinožcu pomagajo preživeti  obdobje, ko je pokanje najmočnejše..  Vendar vsa pomirjevala niso primerna za vse štirinožce in imajo določene stranske učinke, zato se je pred njihovo uporabo potrebno posvetovati z veterinarjem.

SAVINJSKE BREZ LOGO  Če imamo doma kosmatinca, ki se boji pokanja in ognjemetov,  ne čakajmo na zadnji dan v letu,   ampak že sedaj obiščimo veterinarsko ambulanto in se posvetujmo s svojim veterinarjem o            možnostih, ki bi našemu ljubljencu polepšale praznike in prehod v novo leto.

 

Tjaša Marinc, dr.vet.med.    tačka

0 replies

Pustite odgovor

Si želite pridružiti diskusiji?
Prispevajte svoj kometnar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

− 6 = 2